Link: https://www.new.mediatar-szeged.hu/

 

A prevenciós médiatár bemutatása

A médiatár működési mechanizmusa röviden a következő: az új együttműködő a belépésekor egy új film finanszírozását vállalja, és az együttműködési megállapodás aláírásával jogosulttá válik a médiatár összes filmjének felhasználói szintű használatára kizárólag bűnmegelőzési célzattal. A későbbi belépők filmjeit természetesen megkapják és jogosan használhatják a korábban társulók is. A megállapodás alapján a belépő 1 jogos példányt kap, amely internetre nem tehető fel, nem másolható, és kereskedelmi forgalomba nem hozható!

A kisfilmeket 3 filmes team készítette: a PG Digitál Stúdió; a Szegedi Városi televízió és a Catvision Produktions. A kisfilmeket mindig a Prevenciós médiatár megszokott stábjai forgatják minőségbiztosítási szempontok és a zenei jogdíjak miatt. A kisfilmek felhasználhatók oktatásra, és sugározhatók bármilyen televízióban.

A projekt célja olyan filmek készítése, amelyek feldolgozzák a mindennapok gyakorlatában jelentkező közbiztonsági, közlekedési, baleseti, vagyonvédelmi tárgykörökben azokat a témákat, amelyek közreadásától elvárható, hogy az állampolgárokat felvilágosító, tájékoztató, oktató, figyelemfelhívó információkat szolgáltassanak. Olyan, a mindennapok gyakorlatában jelentkező veszélyhelyzeteket érintenek, amelyek az állampolgárok jogkövető magatartásával, helyes viselkedésével elkerülhetők, megelőzhetők, ezáltal mérséklik a bűncselekmények bekövetkezésének valószínűségét, az elkövetés káros következményeit.

A médiatárhoz csatlakozni kívánó szervezetnek lehetősége van arra, hogy saját forgatókönyve alapján egy előre egyeztetett témában, vagy a már kidolgozott és felkínált forgatókönyvek egyikét kiválasztva elkészíttesse a csatlakozáshoz szükséges új kisfilmet. A csatlakozó a csatlakozási szerződés aláírásával hozzájárul ahhoz, hogy az általa finanszírozott filmet az összes korábbi csatlakozó megkapja, és non-profit módon – bűnmegelőzési célra – felhasználja. A filmek áruként történő értékesítése tilos. A médiatárban csak rendezett zenei és egyéb jogdíjjal rendelkező filmek szerepelnek, amelyek szakmailag és minőségileg megfelelnek az oktatási célnak és televíziós lejátszásnak.

A médiatár tulajdonosa a Szeged és Térsége Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Tanács. A csatlakozók csak használati jogot szereznek a médiatár filmjeire 1 jogos példány erejéig. A kisfilmek nem másolhatók, kereskedelmi forgalomba nem hozhatók, az internetre föl nem tehetők, azonban a jogos példány dvd-jével a csatlakozó szabadon rendelkezik (elajándékozhatja, kölcsön adhatja). Ha bármelyik film sugárzásra kerül valamely helyi, körzeti stb. televízióban, akkor a sugárzó médiumnak az Artisjus felé be kell jelenteni a filmzene felállítási listáját. A filmek átvétele után a médiatár tagok a szerzői jogi szabályok betartásáért felelősséget vállalnak.

A médiatár új kisfilmjeihez a tagok elektronikus úton férhetnek hozzá egy időszakosan elérhető ftp oldalon keresztül, ahonnan az új kisfilmeket letölthetik. Ha bármely médiatár tag a kisfilmeket sokszorosítja, interneten elérhetővé teszi, vagy a felhasználási feltételeket más módon megszegi, úgy szerződésszegés miatt számára a kisfilmek további megküldése megtagadható, és az okozott kár megtéríttetése érdekében ellene kártérítési per kezdeményezhető.

A projekt számos magyarországi civil szervezetnek, bűnmegelőzéssel foglalkozó szakembernek könnyíti meg mindennapi munkáját, hiszen a kisfilmek a mai kor problémáit dolgozzák fel. Jelenleg az országban nincs ehhez hasonló modern bűnmegelőzési filmes anyag. A médiatár bővülése minden csatlakozó számára hatalmas előnyt jelent, hiszen újabb csatlakozók esetén a médiatár folyamatosan gazdagodik.