Idősek számára bűnmegelőzési rendezvények

 

A dal a tiéd! csapat előadói számos alkalommal léptek fel idősek előtt, olyan bűnmegelőzési rendezvényeken, amelyeket nyugdíjas klubokban tartottunk. A fiatalok részvétele lehetőséget nyújtott a kapcsolatteremtésre, egymás megismerésére, a bizalom erősödését szolgálta, ezáltal hozzájárult az idősek és a fiatalok áldozattá válásának megelőzéséhez.

 

Részletesen: Idősek számára bűnmegelőzési rendezvények

 

 

Éld biztonságban az életed! rendezvények

 

A bűnmegelőzési ismereteket és a zene élményét összekapcsoló rendezvényeken közös élményeket és ismereteket szerezhettek a résztvevő gyerekek és tanárok.

A műsor vázát A dal a tiéd! csapat és tagjai által írt, saját életüket feldolgozó dalok adják. Olyan pozitív viselkedésminták mutatkoznak meg az előadás során, amelyek a problémákat a megoldás felől közelítik meg, és a többi fiatal számára is példát mutatnak, olyan üzeneteket juttatnak el a fiatalokhoz, amelyek segítenek abban, hogy az életük során megfelelő döntéseket hozzanak, amelyek hozzájárulnak biztonságuk megőrzéséhez.

 

Részletesen: Éld biztonságban az életed

 

 

Éld biztonságban az életed! táncelőadás alkotótábor

 

Az alkotótáborban az előadás szereplői és A dal a tiéd! csapat fiatal alkotói közösen dolgoznak a darab megvalósításán és színpadra állításán. A táborban zenei szakemberek, művészek és előadók segítettek a fiatalok művészi kibontakozásában. Emellett a bűnmegelőzéssel kapcsolatos kompetenciáikat is fejlesztettük, képzett trénerek és bűnmegelőzési szakemberek az élménypedagógia és a művészetpedagógia segítségével foglalkoztak a résztvevőkkel. Különleges kortárs segítő képzéseink már bizonyították, hogy a művészet mennyi fiatalhoz képes eljuttatni a kortársak által közvetített bűnmegelőzési üzeneteket (Melléklet 2. Kortárs segítő képző alkotótábor program).

 

Helyszín: Platán Szálláshely

6762 Sándorfalva, Szabadság tér 3.

Időpont: 2018. augusztus 09-12. (csütörtök-vasárnap)  

 

A kortárs segítő képző alkotótáborban résztvevők száma: 30 fiatal 7 fő mentor (tanár, bűnmegelőzési szakember, tréner, zenei szakember, előadóművész).

A résztvevőket a kortárs segítő szerep iránti elkötelezettségük és a közös munkában való részvételük, alkalmasságuk alapján hívtuk meg a táborba. Az alkotás és a közös élmények fontos szerepet játszanak az életükben, ezért nagyon várták az új lehetőséget a találkozásra és a munkára. A meghívott előadók kiválasztásának szempontja az volt, hogy személyes példán keresztül mutassák meg a fiataloknak, hogy céljaik eléréséhez sok munkára, kitartásra van szükség, mert csak a befektetett munka segítségével érhetik el, amit szeretnének megvalósítani. Az élménypedagógiai foglalkozások erősítették az összetartozás érzését, melynek alapja a tolerancia és a tisztelet. A munkájuk során a kortárs segítő szereppel kapcsolatos feladatokat és nehézségeket is megismerték, megértették mekkora felelősséget jelent, hogy példát mutatnak másoknak, és hatással vannak a kortársaik gondolkodására.

 

A DAL A TIÉD! projekt bemutatkozása
az EMMI Budapesti Javítóintézetében.

 

Az EMMI Budapesti Javítóintézete a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által kiírt „Bűntudattól az öntudatig” című bűnmegelőzési pályázatában Alapítványunkat választotta pályázati partnerként. A több komponensből álló projektben alapítványunk szakembereinek feladata a tehetségkutatás, tehetséggondozás a javítóintézet fiataljai között, illetve egy olyan színpadi produkció létrehozása, melyben maguk az érintettek mondják el gondolataikat a félelmeikről, a biztonságról, életcéljaikról, a bűnözés elkerülésének lehetőségeiről. Mindezt művészi formába öntve, egy zenés darabba beágyazva. Az intézet legtehetségesebb szerző és előadó növendékeit a márciusban megrendezendő versenyen szakembereink értékelik, díjazzák, majd felkészítik őket az április 29-én megrendezésre kerülő gálaműsorra. 

Az együttműködés első rendezvénye egy bemutatkozó koncert volt 2016. január 30-án a Javítóintézet növendékeinek. A Dal a Tiéd! projekt tehetséges fiatalokból álló csapata „A Mi dalunk!” című készülő bűnmegelőzési musical dalaiból adott elő válogatást. Az ország több pontjáró érkező művészeink nagy sikert arattak a Javítóintézet közönsége előtt. A rendezvény után készült fotón a fellépők között láthatók partner-vendéglátóink: Juhász Péter igazgató, Hegedüs Sándor igazgatóhelyettes, valamint Gelb Beáta oktatási szakmai vezető.

Az együttműködés jellegében és tartalmában is egyedülálló, kíváncsian várjuk az áprilisi előadást. A bemutatkozó műsorról készült videót egy hét múlva láthatjátok honlapunkon.

 

 

A kortárs segítő képző alkotótáborokban „A dal a tiéd!” pályázat nyertesei vesznek részt. A táborokban neves művészek és előadók segítenek a fiatalok művészi kibontakozásában. Emellett a bűnmegelőzéssel kapcsolatos kompetenciáikat is fejlesztjük, képzett trénerek és bűnmegelőzési szakemberek az élménypedagógia és a művészetpedagógia segítségével foglalkoznak a résztvevőkkel. Olyan különleges kortárs segítő képzést valósítunk meg, amely a művészet által egyedülállóan sok fiatalhoz képes eljuttatni a kortársak által közvetített bűnmegelőzési üzeneteket.

 

Alkotótáboraink

  • Katalinpuszta, 2013. augusztus 14-18.
  • Szeged-Gyálarét, Borostyán Birtok, 2014. július 28-31.
  • Szeged, 2014. szeptember 04–06.
  • Budapest, 2014.12.28-30.
  • Hajdúszoboszló, HBM-i Katasztrófavédelmi Igazgatóság Kiképző és Raktárbázis 2015.07.23-26.
  • Ópusztaszer, Erdei Vendégházak 2016. július 28-31.
  • Baks, Krónikás Park Fogadó, 2017. július 27-30.
  • 6762 Sándorfalva, Platán Szálláshely 2018. augusztus 09-12.